KARP W SZARYM SOSIE

 

Składniki:

 

1i 1/2 kg. karpia

8 szklanek wywaru z włoszczyzny z cebulą

kilka ziarenek pieprzu

kilka ziarenek ziela angielskiego

 

Sos:

 

2 łyżki masła

2 łyżki mąki,

5 dag rodzynków

5 dag. migdałów,

karmel upalony z łyżeczki cukru,

sok z cytryny

cukier

sól

 

Wykonanie:

 

Rybę wypatroszyć, starannie oczyścić, odciąć płetwy, z głowy usunąć oczy i skrzela, włożyć do przecedzonego, wrzącego wywaru z włoszczyzny, dodać pieprz, ziele angielskie i gotować około pół godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Rodzynki i migdały sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć. Migdały obrać z łupinek i pokroić w paseczki. Z mąki i tłuszczu przygotować białą zasmażkę,  rozprowadzić ją dwoma szklankami wywaru z ryby, dodać karmel, rodzynki i migdały, doprawić sos solą, cukrem  i sokiem z cytryny, chwilę pogotować. Ugotowaną rybę wyłożyć ostrożnie na półmisek, polać sosem,  przybrać zieleniną, podawać z jasnym  pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *