Składniki:
1i 1/2 kg. karpia
8 szklanek wywaru z włoszczyzny z cebulą
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki,
5 dag rodzynków
5 dag. migdałów,
karmel upalony z łyżeczki cukru,
sok z cytryny
cukier
sól
Wykonanie:
Rybę wypatroszyć, starannie oczyścić, odciąć płetwy, z głowy usunąć oczy i skrzela, włożyć do przecedzonego, wrzącego wywaru z włoszczyzny, dodać pieprz, ziele angielskie i gotować około pół godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Rodzynki i migdały sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć. Migdały obrać z łupinek i pokroić w paseczki. Z mąki i tłuszczu przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić ją dwoma szklankami wywaru z ryby, dodać karmel, rodzynki i migdały, doprawić sos solą, cukrem i sokiem z cytryny, chwilę pogotować. Ugotowaną rybę wyłożyć ostrożnie na półmisek, polać sosem, przybrać zieleniną, podawać z jasnym pieczywem.