Składniki:
2 pęczki szparagów
3 żółtka jajek
1 łyżka soku z cytryny
sol
Ciasto:
mąka pszenna
1/2 kostki masła
2 jajka
1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
3 łyżki cukru
do dekoracji:
bita śmietana
rzodkiewki
łodygi szparagów
Wykonanie:
Ugotowane szparagi pokroić na kawałki i wymieszać z surowymi żółtkami i sokiem z cytryny, posolić. Utrzeć masło z cukrem i cały czas ucierając dodać jajka, wino i tyle mąki, by powstało gęste ciasto. Formę do pieczenia wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć szparagi, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30-40 minut. Tort podawać na zimno, udekorowany bitą śmietaną, rzodkiewkami i łodygami szparagów.
ZAPIEKANKA