Składniki:

 

2 pęczki szparagów

3 żółtka jajek

1 łyżka soku z cytryny

sol

Ciasto:

 mąka pszenna

1/2 kostki masła

2 jajka

1/2 szklanki wina białego półwytrawnego

3 łyżki cukru

 

do dekoracji:

bita śmietana

rzodkiewki

łodygi szparagów

 

Wykonanie:

 

Ugotowane szparagi pokroić na kawałki i wymieszać z surowymi żółtkami i sokiem z cytryny, posolić. Utrzeć masło z cukrem i cały czas ucierając dodać jajka, wino i tyle mąki, by powstało gęste ciasto. Formę do pieczenia wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć  szparagi, wstawić do nagrzanego  piekarnika, piec około 30-40 minut. Tort podawać na zimno, udekorowany bitą  śmietaną, rzodkiewkami i łodygami szparagów.

 

ZAPIEKANKA

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *