Składniki:

 

2 szklanki kapusty pekińskiej pokrojonej w długie cienkie paski

1 szklanka rosołu z kurczaka

1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach

3 cebule dymki drobno posiekane

1 szklanka śmietany lub mleka

1 łyżka soku z cytryny

szczypta m a je ran k u

natka pietruszki

cukier

sól

pieprz

 

Wykonanie;

Rosół wlać do głębokiej miski żaroodpornej (pojemność 2 1itry) i mikrofalować 2 minuty lub do zagotowania przy maksymalnej mocy (100%).  Dodać do rosołu kapustę, marchewkę i dymkę, przykryć pokrywą lub przezroczystą folią, zostawiając małą szparę, i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 6-8 minut lub aż warzywa będą miękkie, dwukrotnie mieszając. Wlać śmietanę lub mleko do zupy, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem,  dodać sok z cytryny, zamieszać, przykryć i mikrofalować przy  średniej mocy (50%) około 2,5 minuty lub aż zupa będzie gorąca, raz mieszając. Posypać zupę zieleniną i podawać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *