Składniki:
Ciasto:
30 dag. mąki
20 dag .margaryny
3 żółtka
Pianka:
1 białko
10 dag .cukru pudru
Krem:
3 jajka
3/4 kostki masła
2 łyżki kakao
1/2 kieliszka spirytusu
Wykonanie:
Zagnieść ciasto podsypując mąką. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować na grubość około pół centymetra, wykrawać kieliszkiem krążki, kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Z białka ubić pianę dodając cukier. Ubitą pianę kłaść łyżeczką na krążki, lekko rozprowadzić i zapiec w piekarniku (około 7 minut). Przygotować krem kakaowy: Ubić na parze jajka z cukrem. Utrzeć masło z ostudzoną masą z jajek. Dodać kakao i spirytus. Upieczone ciastkasmarować kremem i składać po dwa, trzymając za boczne krawędzie, aby nie połamać pianki.