SCHAB NADZIEWANY SLIWKAMI

Składniki:

1 kg schabu środkowego bez kości

15-20 dag suszonych śliwek bez pestek

1 łyżka suszonego majeranku

pieprz

sól

olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

Opłukany i osuszony schab ponacinać wzdłuż ostrym nożem w kilku miejscach. W nacięcia powkładać ciasno śliwki. Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem oraz majerankiem .Schab obsmażyć na złoty kolor na gorącym oleju i przełożyć do brytfanki  lub włożyć do rękawa  foliowego. Piec 60 minut w temperaturze 180 C.  Upieczony schab schłodzić i pokroić w cienkie plastry Schab można podać też na gorąco, upieczony w brytfance razem  ziemniakami. Na 10 minut przed podaniem i pokroić mięso w grube plastry. Na półmisku obłożyć schab ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *