SOCZYSTY PLACEK Z JABŁKAMI

Składniki:

 

Ciasto:

400 g. mąki

150 g. cukru pudru

2 żółtka

starta skórka z 1 cytryny,

szczypta soli

1 opakowanie cukru waniliowego

250 g. masła

Masa:

150 g. marcepanu

750 g. winnych jabłek

sok z 1 cytryny

200 g. suszonych moreli

1 łyżeczka cynamonu

 

Polewa i dekoracja:

 

125 g .cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

25 g. pistacji

listki melisy

Wykonanie:

 

Z mąki, cukru pudru, żółtek, skórki cytrynowej, soli, cukru waniliowego i masła zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut. 2/3 porcji ciasta rozwałkować, przełożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy (26 cm) i uformować brzeg wysokości 4 cm. Na ciasto zetrzeć marcepan.  Jabłka obrać, przekroić na pół, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Morele pokroić w kostkę, wymieszać z jabłkami i cynamonem. Owoce wyłożyć na ciasto. Piekarnik rozgrzać do 190 C. Resztę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek [26 cm. Rozwałkowane ciasto ułożyć na owocach, papier usunąć. Brzegi ciasta docisnąć widelcem. Placek piec około 50 minut.  Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, lukrem polać gorące ciasto. Placek posypać  pistacjami, udekorować listkami melisy. Ciasto można podawać z bitą śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *