Składniki;
1-1,5 kg. chudej łopatki wieprzowej
1 łyżka musztardy Dijon lub angielskiej
2 cebule
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżki wędzonej papryki w proszku
1/2 łyżki czosnku granulowanego
1/2 łyżki suszonego tymianku
1/2 łyżki nasion kolendry
1/2 łyżki nasion kminu rzymskiego(kuminu)
8 bułek do hamburgerów

Wykonanie;

Łopatkę umyć i osuszyć, wyciąć z niej tłuszcz i włókna , a następnie całą posmarować musztardą.Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać(jeśli są w ziarnach należy je utłuc w moździerzu). Natrzeć nimi mięso z każdej strony.Cebulę obrać pokroić na 4 części i umieścić w naczyniu żaroodpornym.Na cebuli ułożyć łopatkę, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200C.(bez termoobiegu) przykryć pokrywką i piec przez 30 minut.Po tym czasie dolać 3/4 szklanki wody, przykryć pokrywką lub folią aluminiową zmniejszyć temperaturę do 130C.i piec 4 godziny jeśli łopatka waży 1 kg. lub 5 godzin(jeśli łopatka wazy 1,5 kg.)Gdy mięso ostygnie wyjąc je z naczynia i poszarpać na pojedyncze włókna.Porwane kawałki wymieszać z 3/4 szklanki podgrzanego sosu BBO.Tak przygotowane mięso podawać z surówką z czerwonej kapusty i korniszonami .Szarpaną wieprzowinę można też serwować jako burgera-bułkę należy wówczas wcześniej podpiec,a następnie wysmarował w środku musztardą.Podawać z krążkami cebuli.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *