SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki:

 

1/3 główki czerwonej kapusty

1 duże kwaśne jabłko

sok z cytryny

1/2 cebuli sałatkowej

kilka marynowanych śliwek

Sos:

2 łyżeczki octu winnego

1 łyżka oleju z pestek winogron

1 łyżka cukru

 sól

 pieprz

 

Wykonanie:

50 dag. ziemniaków równej wielkości

3 duże ogórki konserwowe

koperek

szczypiorek.

Na sos:

3 ząbki czosnku

50 ml. zalewy od ogórków

2 łyżki majonezu

natka do dekoracji

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Kapustę oczyszczam ze zwiędłych liści, następnie drobno siekam lub ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieram i drobno kroję w kostkę. Jabłko cienko obierami ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skrapiam sokiem z cytryny, żeby miąższ nie zmienił koloru. Kapustę łączę z cebulą i jabłkiem, odstawiam na godzinę. Składniki na sos dokładnie miksuję, polewam sałatkę, mieszam, obkładam pokrojonymi śliwkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *