Składniki:
1/3 główki czerwonej kapusty
1 duże kwaśne jabłko
sok z cytryny
1/2 cebuli sałatkowej
kilka marynowanych śliwek
Sos:
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżka cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
50 dag. ziemniaków równej wielkości
3 duże ogórki konserwowe
koperek
szczypiorek.
Na sos:
3 ząbki czosnku
50 ml. zalewy od ogórków
2 łyżki majonezu
natka do dekoracji
sól
pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyszczam ze zwiędłych liści, następnie drobno siekam lub ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obieram i drobno kroję w kostkę. Jabłko cienko obierami ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skrapiam sokiem z cytryny, żeby miąższ nie zmienił koloru. Kapustę łączę z cebulą i jabłkiem, odstawiam na godzinę. Składniki na sos dokładnie miksuję, polewam sałatkę, mieszam, obkładam pokrojonymi śliwkami.