ZIEMNIAKI ZE ŚMIETANĄI KURKAMI

Składniki:

 

750  g. ziemniaków

sól

300  g. kurek (ze słoika)

100  g. gotowanej szynki

1/2 pęczka

1/2 natki pietruszki

3 szalotki

1 łyżka masła

200 ml. śmietany

pieprz

 

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Gotować około 6 minut w osolonej wodzie i odcedzić. Grzyby osączyć. Szynkę pokroić w paski. Zioła opłukać i osuszyć, następnie posiekać. Szalotki obrać , i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i poddusić na nim szalotkę. Następnie wlać śmietanę, całość gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Danie doprawić do smaku solą pieprzem. Ziemniaki wyłożyć na talerze, posypać paseczkami szynki oraz posiekaną zieleniną.

 

.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *