SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Składniki:

50 dag. ziemniaków równej wielkości

3 duże ogórki konserwowe

koperek

szczypiorek.

 

Sos:

3 ząbki czosnku

50 ml. zalewy od ogórków

2 łyżki majonezu

natka do dekoracji

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie (trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały). Po ostudzeniu kroję je w plastry. Ogórki osączam z zalewy, kroję w plasterki. Pokrojone ziemniakii ogórki przekładam do salaterki, mieszam.

Przygotowuję sos:

Czosnek przeciskam przez praskę albo rozcieram ze szczyptą soli, dodaję zalewę od ogórków, majonez, sol i pieprz. Dokładnie składniki mieszam. Polewam pokrojone warzywa i delikatnie mieszam. Na końcu wsypuję opłukany, osuszony i drobno posiekany koperek i szczypiorek, ponownie mieszam. Przed podaniem dekoruję natką pietruszki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *