SMAŻONE GRZYBY SUSZONE

Składniki:

 

12 kapeluszy suszonych prawdziwków (dość dużych ok. 4 cm. średnicy)

2 szklanki mleka

4 łyżki oleju

sól

Panierka:

4 łyżki mąki pszennej

2 jajka

4 łyżki bułki tartej

natka pietruszki do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Grzyby zalewam posolonym mlekiem i moczę 8 godzin lub całą noc. Wyjmuję z mleka, osączam i gotuję w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzam. Jajka roztrzepuję z łyżką wody i szczyptą soli. Grzyby obtaczam najpierw w mące, następnie w jajku i bułce. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Udekorować pietruszką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *