Składniki:
1 gotowy biszkopt kakaowy
Ciasto makowo-kokosowe:
5 białek
1/2 szklanki cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
5 żółtek
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1cukier waniliowy
1 kostka margaryny
6 łyżek cukru pudru
1 litr mleka
1 duża paczka biszkoptów
2 jasne galaretki
Wykonanie:
Biszkopt kroję na 2 placki. Na ciasto makowo-kokosowe ubijam białka na pianę i łączę z resztą składników, lekko mieszam. Piekę 30 minut w temp. 180 C. Na masę zagotowuję mleko z cukrem waniliowym, dodaję wymieszane ze śmietaną żółtka, masę mieszając zagotowuję. Odstawiam na pół godziny. Odcedzam przez gęste sitko lub gazę. Ucieram margarynę z cukrem pudrem, dodaję masę serową i mieszam. Przekładam kolejno ciasto: ciemny biszkopt, masa, ciasto makowo- kokosowe – masa – ciemny biszkopt – okrągłe biszkopty. Całość zalewam tężejącą galaretką, przygotowaną w połowie wody.