KLUSECZKI ZAPIEKANE Z SEREM

Składniki:

 

500 g. czerwonej cebuli

750 g. porów

500 g. ugotowanych klusek

 

40 g. masła

sól

pieprz czarny mielony

250 g. startego żółtego sera

7/2 pęczka majeranku(lub suszony)

 

Wykonanie:

 

Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pory dokładnie oczyścić  pokroić w krążki. Kluski krótko podsmażyć na maśle, do prawić, wyjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać por, doprawić solą i pieprzem dusić około 8 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Formę natłuścić .Kluski wymieszać z 200 g. sera i jarzynami, włożyć do formy,  osypać resztą sera. Piec w piekarniku na środkowej półce około 20 minut. Posypać majerankiem.

 

Składniki:

 

Kluski:

 

500 g. mąki

4-5 jajek

1 łyżeczka soli

około 125 ml .wody

 

Wykonanie ciasta:

 

Wyrobić ciasto. Ciasto wlewać porcjami na deskę zwilżoną wodą i łopatką odkrawać kluski wprost do wrzącej osolonej wody. Wyjąć, gdy wypłyną na wierzch.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *