KURCZAK W POMARAŃCZACH

 

Składniki:

1 kurczak

4 pomarańcze

1 cytryna

12 cienkich plasterków wędzonej słoniny

1  szklanka rosołu (może być z kostki

10 dag masła

1 i 1/2 szklanki ryżu

tymianek

gałka muszkatołowa,

pieprz

sól

Wykonanie;

Kurczaka podzielić na 6 części, włożyć do garnka, zalać sokiem wyciśniętym z 3 pomarańczy i cytryny, odstawić. Po 2 godzinach do kurczaka wlać gorący rosół z łyżką masła i odrobiną tymianku, gałki muszkatołowej oraz łyżeczkę skórki startej z cytryny i pomarańczy. Dusić na małym ogniu około 20 minut, po czym wyjąć kurczaka z sosu, na każdym kawałku położyć cząstkę pomarańczy i owinąć dwoma plastrami słoniny, spiąć wykałaczką. Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu położyć resztę masła i wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika lub grilla. Sos przecedzić przez sitko, dodać trochę startych skórek pomarańczy. Ugotować ryż, wyłożyć  na półmisek, ułożyć na nim kurczaka. Sos podać osobno

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *