Składniki:
750 g. mieszanych grzybów (Np. pieczarki, kurki, maślaki)
4 szalotki
100 g. chudego wędzonego boczku
5 łyżek sklarowanego masła
sól
pieprz
1/2 łyżeczki octu balsamico
12 jajek
1pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek bazylii
125 ml. gazowanej wody mineralnej
Wykonanie:
Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką, pokroić w ćwiartki lub przekroić na pół. Szalotki obrać, okroić w cienkie cząstki. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na 1 łyżce masła. Dodać grzyby i szalotkę, wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem. Jajka wbić do dużej miski i roztrzepać. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z masą jajeczną. Dodać sól, pieprz i wodę mineralną, ubić. Z masy jajecznej kolejno usmażyć 4 omlety (każdy smażyć około 7 minut na 1 łyżce sklarowanego masła). Kiedy wierzch omletu się zetnie, omlet zsunąć na talerz i nałożyć farsz grzybowy. Można ozdobić bazylią i podać ze schłodzonym piwem.