Składniki:
125 g. twarogu
sól
4 łyżki oliwy
1 jajko
1 żołtko
250 g. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczeni
300 g. szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
70 g .mozzarelli
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa
200 g. pomidorów
100 g. sera ricotta
3 łyżki posiekanej bazylii
4 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
4 jajka przepiórcze
Wykonanie:
Twaróg wymieszać ze szczyptą soli, olejem, żółtkiem i jajkiem. Dodać mąkę z proszkiem, zagnieść ciasto. Chłodzić 30 minut. Szpinak zblanszować, odcedzić i posiekać. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać szpinak, kostki mozzarelli, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Ricottę wymieszać z bazylią, pomidorami i oliwkami, doprawić. Ciasto zagnieść, uformować 8 placków. Ułożyć na blasze przykrytej papierem. Na 4 placki wyłożyć farsz pomidorowy. Na 4 placki wyłożyć szpinak, wbić po 1 jajku. Pizze piec około 25 minut w temperaturze. 200C.