Składniki:
1 puszka kukurydzy
5-6 ogórków korniszonów
1 -2cebule czerwone
1-2 cebule białe
5filetów matiasów
1-2jabłka
1puszka ananasów
1 czerwona papryka
biała część pora
2-3jajka- ugotowane na twardo
sól
pieprz
majonez
Wykonanie:
Ogórki, jabłka, paprykę,pokroić w kosteczkę. Ananasa odsączyć
pokroić w kosteczkę lub w paseczki. Śledzie pokroić w paseczki lub kosteczkę cebulę, pora pokroić w kostkę przelać gorącą wodą i dobrze odsączyć. Jajka posiekać lub zetrzeć na jarzynowej tarce.
Układać kolejno:
1- na dno dać troszeczkę majonezu,rozprowadzić po dnie salaterki
2- na majonez wysypać kukurydzę
3-ogórki pokrojone w kostkę
4- cebule pokrojone w kostkę
5- majonez
sól
pieprz
6-Śledzie pokrojone wymieszane z utartym jabłkiem
7- majonez
sól
pieprz
8- pokrojony ananas
9- pokrojona w kostkę papryka
10- pokrojony i sparzony por
11- majonez
sól
pieprz
12- jajka posiekane lub starte na tarce
13-dekoracja wg. uznania.