Składniki:
600 g. miąższu z dyni
2 pęczki cebulki ze szczypiorem
1 mały strąk chili
1 limonka
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżka pestek dyni
1 ząbek czosnku
sól
pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Dynię pokroić w grube paski. Cebulki oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Chili oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Z połowy limonki zetrzeć skórkę w wiórki, z owocu wycisnąć sok. Rozgrzać olej i masło. Dodać dynię, dusić 5 minut, stale mieszając. Posłodzić. Dodać cebulkę chili, skórkę z limonki i pestki dyni, poddusić. Czosnek obrać i zmiażdżyć, razem z sokiem z limonki dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem Dynia jest bardzo dobra do smażonych filetów z piersi kaczki lub wieprzowych kotletów.
DOBRA RADA
Kto nie lubi pikantnych dań,
może zastąpić chili dużą papryką
pepperoni – warzywa
będą łagodniejsze w smaku.