Składniki:
30 dag. boczku parzonego
40 dag. kiełbasy śląskiej
5 średnich ziemniaków
2 średnie czerwone papryki
1 duża cebula
1/2 główki kapusty białej
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
papryka słodka
tymianek
majeranek
przyprawa do gulaszu
przyprawa do ziemniaków
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Ziemniaki pokroić w większą kostkę(tak jak do zupy) paprykę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę, kiełbaskę w półplasterki, kapustę poszatkować.Wlać do dużego garnka 2 łyżki oleju,dodać pokrojony boczek i pokrojoną kiełbaskę,smażyć chwilę i wrzucić cebulę i czosnek.Gdy cebula się zeszkli dodać paprykę.Po chwili kapustę poszatkowaną dusić 10 minut. Dodać listek laurowy, ziele angielskie,przyprawy dodać po: pół płaskiej łyżeczki tymianku, przyprawy do gulaszu i przyprawy do ziemniaków,, łyżkę papryki czerwonej i pół łyżeczki cukru.Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Podlewać wodą, tak by przykryła wszystkie składniki .Dusić na małym ogniu pod przykryciem 25 minut.Jeżeli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.