CHŁOPSKI GARNEK LUSI

Składniki:


30 dag. boczku parzonego

40 dag. kiełbasy śląskiej

5 średnich ziemniaków

2 średnie czerwone papryki

1 duża cebula

1/2 główki kapusty białej

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju

sól

pieprz

papryka słodka

tymianek

majeranek

przyprawa do gulaszu

przyprawa do ziemniaków

liść laurowy

3 kulki ziela angielskiego

1/2 łyżeczki cukru

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki pokroić w większą kostkę(tak jak do zupy) paprykę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę, kiełbaskę w półplasterki, kapustę poszatkować.Wlać do dużego garnka 2 łyżki oleju,dodać pokrojony boczek i pokrojoną kiełbaskę,smażyć chwilę i wrzucić cebulę i czosnek.Gdy cebula się zeszkli dodać paprykę.Po chwili kapustę poszatkowaną dusić 10 minut. Dodać listek laurowy, ziele angielskie,przyprawy dodać po: pół płaskiej łyżeczki tymianku, przyprawy do gulaszu i przyprawy do ziemniaków,, łyżkę papryki czerwonej i pół łyżeczki cukru.Dodać pokrojone ziemniaki i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Podlewać wodą, tak by przykryła wszystkie składniki .Dusić na małym ogniu pod przykryciem 25 minut.Jeżeli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *