JESIENNE WARZYWA Z PIEKARNIKA

Składniki:

 

350 g. marchwi

350 g. brukwi

450 g. dyni

450 g. ziemniaków

2 czerwone cebule

25 g. masła

60 ml. oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka kminku

pieprz czarny mielony

6 ząbków czosnku

olej do głębokiego smażenia

1 pęczek bazylii

 

Wykonanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200 C. Marchew, brukiew, dynię i ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Cebule oczyścić. Wszystkie warzywa pokroić na duże kawałki, włożyć do dużej miski. Masło roztopić, wymieszać z oliwą, polać warzywa, wymieszać. jarzyny doprawić solą oraz kminkiem i pieprzem, dodać  nie obrane ząbki czosnku, wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika, piec około 50 minut. Na patelni rozgrzać olej. Bazylię umyć i osuszyć. Listki oderwać od gałązek, wrzucić na głęboki olej i usmażyć. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na bibule. Warzywa wyłożyć na talerze, dodać listki bazylii. Można podać z białym winem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *