Składniki:

 

30 dag. mąki

3 jajka

25 dag. cukru

20 dag. masła

1 łyżeczka kakao

cukier waniliowy

esencja migdałowa

proszek do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, dodać esencję migdałową, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać, a następnie podzielić na dwie części. Do jednej wsypać połowę mąki połączonej z kakao, a do drugiej  samą mąkę. Każdą porcję ciasta delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej masłem formy wkładać warstwami masę ciemną i jasną. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Upieczoną babkę można pokryć polewą kakaową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *