SMAŻONA DYNIA Z ROSZPONKĄ

Składniki:

 

200 g. roszponki

250 g. oczyszczonej dyni

1 cebula

1 ząbek czosnku

40 g .czerwonej soczewicy

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamico

1 łyżeczka miodu

 sól

przyprawa chili

 

Wykonanie:

 

Roszponkę przebrać, opłukać i dokładnie osuszyć. Dynię pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w ósemki, a czosnek w cienkie plasterki. Soczewicę gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut. Wlać na sito i dokładnie osączyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać dynię i podsmażyć. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. 2 łyżki oliwy dokładnie wymieszać z octem i miodem. Sos doprawić solą i przyprawą chili. Listki roszponki wyłożyć na 4 talerze, dodać soczewicę i dynię, polać sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *