KREMÓWKI WANILIOWE

Składniki:

30 dag. mąka

30 dag .masło

1/2 łyżeczki octu

1/2 rozmąconego jajka

Krem waniliowy:

4 żółtka

1 jajko

8 dag. cukru

1/2 laski wanilii

1/2 litra mleka

3dag. mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy 10 dag. mąki  dodajemy masło siekamy i formujemy prostokąt. Z reszty mąki ,octu i połowy jajka zagniatamy i wyrabiamy ciasto podstawowe o gęstości  jak na pierogi. Wałkujemy na placek ,pośrodku układamy prostokąt maślany. Zawijamy w ciasto ,lekko wałkujemy w jedną stronę tak aby masło połączyło się z ciastem. Składamy na trzy części wkładamy do lodówki . Wałkowanie i składanie powtarzamy 3 razy co 15 minut. Ciastem wykładamy blachę i pieczemy 20 minut w temp. 225 stopni. Kroimy na 2 placki. Robimy krem.

Wykonanie:

krem:

Żółtko i jajko ucieramy z cukrem i rozgniecioną wanilią. W szklance mleka   rozprowadzamy mąkę wlewamy do pozostałego wrzącego mleka .Mieszając  podgrzewamy i ostrożnie łączymy z masą jajeczno-waniliową. Gdy krem zgęstnieje zdejmujemy z  ognia wstawiamy do zimnej wody i nie przerywając mieszania studzimy. zimnym kremem przekładamy upieczone ciasto. Wierzch lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *