Składniki:
30 dag. mąka
30 dag .masło
1/2 łyżeczki octu
1/2 rozmąconego jajka
Krem waniliowy:
4 żółtka
1 jajko
8 dag. cukru
1/2 laski wanilii
1/2 litra mleka
3dag. mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy 10 dag. mąki dodajemy masło siekamy i formujemy prostokąt. Z reszty mąki ,octu i połowy jajka zagniatamy i wyrabiamy ciasto podstawowe o gęstości jak na pierogi. Wałkujemy na placek ,pośrodku układamy prostokąt maślany. Zawijamy w ciasto ,lekko wałkujemy w jedną stronę tak aby masło połączyło się z ciastem. Składamy na trzy części wkładamy do lodówki . Wałkowanie i składanie powtarzamy 3 razy co 15 minut. Ciastem wykładamy blachę i pieczemy 20 minut w temp. 225 stopni. Kroimy na 2 placki. Robimy krem.
Wykonanie:
krem:
Żółtko i jajko ucieramy z cukrem i rozgniecioną wanilią. W szklance mleka rozprowadzamy mąkę wlewamy do pozostałego wrzącego mleka .Mieszając podgrzewamy i ostrożnie łączymy z masą jajeczno-waniliową. Gdy krem zgęstnieje zdejmujemy z ognia wstawiamy do zimnej wody i nie przerywając mieszania studzimy. zimnym kremem przekładamy upieczone ciasto. Wierzch lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.