ZAPIEKANKA ŚLEDZIOWA Z PORAMI

Składniki:

 

4 solone filety śledziowe

 mleko

por

2 łyżki masła

szczypta mielonego czarnego pieprzu

ziele angielskie

1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

125 ml. śmietany

2 jajka

1 łyżka mąki

1  pęczek posiekanego  koperku

10 dag  tartej bułki

Wykonanie:

 

 Flety  płukać i moczyć w  mleku przez godzinę. Por umyć, pokroić, dusić na rozgrzanym maśle, aż będzie miękki, dodając ewentualnie trochę wody. Śledzie odsączyć, pokroić w paseczki i dodać do porów  doprawić przyprawami. Włożyć śledzie do naczynia żaroodpornego. Roztrzepać śmietanę  z mąką i jajkami. Sosem zalać śledzie i posypać tartą bułką. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. i około 25minut, aż bułka zbrązowieje. Posypać koperkiem i podawać z ryżem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *