Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1/4 litra gęstej śmietany
3 dag. drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać roztarte z cukrem drożdże, śmietanę, i odrobinę soli, szybko zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. ochłodzone ciasto rozwałkować na grubośc1 cm. wyciąć szklaną a kółka jak na pierogi, na każdy nałożyć farsz, zlepić, posmarować rozbełtanym jajkiem ,ułożyć na blaszkę, piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. ja środki zlepione spinam wykałaczką, lubią się w pieczeniu rozchylić.
Farsz :
1 kg. mięsa gotowanego
1 jajko
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki lubczyku
Wykonanie:
Mięso zmielić, dodać podsmażoną cebulkę ,jajko, przyprawy-dobrze wymieszać. Tym mięskiem faszerować paszteciki.