Składniki:

1 leszcz około 1 kg

sok z cytryny

1/2 łyżeczki roztartego rozmarynu

1/2łyzeczki suszonego tymianku

3 łyżki mąki

olej do smażenia

Wykonanie:

Rybę spraw, dokładnie opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i przyprawami. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Rybę delikatnie ponacinaj z obu stron. Obtocz w mące. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Połóż rybę i usmaż ją z dwóch stron na złoty kolor. Następnie patelnię przykryj i trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut, żeby ryba doszła w środku. Podawaj z frytkami lub opiekanymi ziemniakami i surówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *