TRUSKAWKOWY WIENIEC

Składniki:

 

25 dag. truskawek

1 1/2 pojemnika chudego jogurtu

8 dag mąki

3 dag. masła

2 dag. mąki ziemniaczanej

2 jajka

1 torebka żelatyny

1/4 pojemnika kremówki

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżką słodziku lub cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki:

ciasto ptysiowe:

 

Napełnić szprycę, wycisnąć na blachę wyłożoną pergaminem wieniec (22 cm). Piecz 25 minut w temperaturze 225 C. Wyjąć, przeciąć wzdłuż na pół. Rozmiksować 2/3 truskawek z jogurtem, słodzikiem i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę. Kiedy masa lekko zastygnie, wymieszać z ubitą śmietaną, napełnić ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *