Składniki:
1 skóra z gęsiej szyi
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej
podroby z gęsi
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
1szklanka mocnego rosołu
1 kieliszek wytrawnego białego wina
szczypta cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Umytą skórę z szyi natrzeć solą. Utrzeć masło z żółtkiem, dodać posiekany czosnek i drobno pokrojone podroby; stale ucierając, dodać sól, pieprz, majeranek, natkę i cukier. Ubić sztywną pianę z białka, dodać razem z przesianą bułką tartą do masy podrobowej, delikatnie wymieszać (jeśli farsz jest zbyt rzadki, dosypać jeszcze trochę bułki tartej). Nadziać skórę, zaszyć z obu stron, ułożyć w rondelku, podlać rosołem i winem, dusić około 60 minut pod przykryciem. Przed podaniem można krotko obsmażyć na maśle. Podawać na gorąco, polaną sosem z duszenia.