Składniki:
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 cebula
1 papryczka chili
50 ml. octu winnego
pieprz
250 ml. soku pomarańczowego
1 łyżeczka musztardy
sól
1 puszka kukurydzy
2 łyżki konfitury morelowej
2 -3 łyżki keczupu
1/2 pęczka kolendry
65 dag. mieszanego mielonego mięsa
1 jajko
2 pomidory
pieprz
sól
4 bułki
sałata
Wykonanie:
Strąki papryk pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Chili drobno posiekać. Warzywa wymieszać z octem i sokiem z pomarańczy. Dodać musztardę i sól. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować 25 minut. Dodać kukurydzę, konfiturę i ketchup. Zdjąć z ognia. Kolendrę grubo po siekać, dodać do schłodzonego dipu. Mięso mielone wymieszać z jajkiem , przyprawić pieprzem i solą. Wyrobić na jednolitą masę uformować 4 owalne kotlety. Kłaść je na rozgrzany grill, opiekać po 5 minut z obu stron. Na ruszcie krótko zgrillować rozcięte bułki (z obu stron). Na zrumienionych spodach bułek ułożyć liście sałaty, kotlety plastry pomidora. Polać odrobiną dipu. Przykryć wierzchami bułek. Resztę dipu przelać do miseczek, serwować razem z burgerami.