BURGERY PO TEKSAŃSKU

Składniki:

 

1 papryka żółta

1 papryka czerwona

1 cebula

1 papryczka chili

50 ml. octu winnego

pieprz

250 ml. soku pomarańczowego

1 łyżeczka musztardy

sól

1 puszka kukurydzy

2 łyżki konfitury morelowej

2 -3 łyżki keczupu

1/2 pęczka kolendry

65 dag. mieszanego mielonego mięsa

1 jajko

2 pomidory

pieprz

sól

4 bułki

sałata

Wykonanie:

 

Strąki papryk pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Chili drobno posiekać. Warzywa wymieszać z octem i sokiem z pomarańczy. Dodać musztardę i sól. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować 25 minut. Dodać kukurydzę, konfiturę i ketchup. Zdjąć z ognia. Kolendrę grubo po siekać, dodać do schłodzonego dipu. Mięso mielone wymieszać z jajkiem , przyprawić pieprzem i solą. Wyrobić na jednolitą masę uformować 4 owalne kotlety. Kłaść je na rozgrzany grill, opiekać po 5 minut z obu stron. Na ruszcie krótko zgrillować rozcięte bułki (z obu stron). Na zrumienionych spodach bułek ułożyć liście sałaty, kotlety plastry pomidora. Polać odrobiną dipu. Przykryć wierzchami bułek. Resztę dipu przelać do miseczek, serwować razem z burgerami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *