STAROPOLSKA PIECZEŃ WOŁOWA

Składniki:

1 kg. wołowiny pieczeniowej

15 dag. słoniny

7-8 ząbków czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka suszonej bazylii

sól

pieprz

Marynata:

 

1szklanka octu winnego

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

 3-4 ziarenka pieprzu

3-4  ziarenka ziela angielskiego

1 listek laurowy

1-2 goździki

1cebula

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego estragon

szczypta cukru

 

Wykonanie:

Umyte mięso mocno wygnieść ręką lub zbić wałkiem, aby skruszało. Trzecią część słoniny bardzo drobniutko pokroić, dodać sól, czosnek, majeranek, bazylię i utrzeć wszystko na jednolitą masę. Ostrym nożem nakłuć mięso w kilku miejscach. Z przygotowanej masy uformować kulki, naszpikować nimi mięso, resztę masy wetrzeć w mięso i zostawić na 2-3 godziny, w chłodnym miejscu. Ugotowaną, gorącą marynatą zalać pieczeń i pozostawić do ostygnięcia. Następnie marynatę zlać, ponownie zagotować i po raz wtóry zalać nią mięso. Kiedy zalewa ostygnie, wyjąć mięso, owinąć cieniutkimi plastrami słoniny, owiązać nitką. W rondlu stopić smalec, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron, podlać marynatą i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 1,5 godziny. Jeśli chcemy podać pieczeń na gorąco, sos należy doprawić mąką i przetrzeć przez sitko.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *