Składniki:
1 kg. wołowiny pieczeniowej
15 dag. słoniny
7-8 ząbków czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól
pieprz
Marynata:
1szklanka octu winnego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3-4 ziarenka pieprzu
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1-2 goździki
1cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego estragon
szczypta cukru
Wykonanie:
Umyte mięso mocno wygnieść ręką lub zbić wałkiem, aby skruszało. Trzecią część słoniny bardzo drobniutko pokroić, dodać sól, czosnek, majeranek, bazylię i utrzeć wszystko na jednolitą masę. Ostrym nożem nakłuć mięso w kilku miejscach. Z przygotowanej masy uformować kulki, naszpikować nimi mięso, resztę masy wetrzeć w mięso i zostawić na 2-3 godziny, w chłodnym miejscu. Ugotowaną, gorącą marynatą zalać pieczeń i pozostawić do ostygnięcia. Następnie marynatę zlać, ponownie zagotować i po raz wtóry zalać nią mięso. Kiedy zalewa ostygnie, wyjąć mięso, owinąć cieniutkimi plastrami słoniny, owiązać nitką. W rondlu stopić smalec, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron, podlać marynatą i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 1,5 godziny. Jeśli chcemy podać pieczeń na gorąco, sos należy doprawić mąką i przetrzeć przez sitko.