Składniki:
1/2 kg. kurek
1pęczek koperku
3 łyżki gęstej śmietany
1duża cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
2 torebki kaszy jęczmiennej
Wykonanie:
Kurki dokładnie oczyść, umyj. Wsyp do rondla, zalej wodą, lekko osól. Ugotuj do miękkości. Odcedź, wywar zachowaj. Cebulę obierz, posiekaj. Olej rozgrzej w rondlu, zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, smaż 10 minut. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Do kurek wlej szklankę wywaru z gotowania grzybów. Dodaj śmietanę i koperek, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Wyjmij z torebek, polej gorącym sosem kurkowym.