Z KASZĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KOPERKIEM

Składniki:

 

1/2 kg. kurek

1pęczek koperku

3 łyżki gęstej śmietany

1duża cebula

olej do smażenia

sól

pieprz

2 torebki kaszy jęczmiennej

Wykonanie:

Kurki dokładnie oczyść, umyj. Wsyp do rondla, zalej wodą, lekko osól. Ugotuj do miękkości. Odcedź, wywar zachowaj.  Cebulę obierz, posiekaj. Olej rozgrzej w rondlu, zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, smaż 10 minut. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Do kurek wlej szklankę wywaru z gotowania grzybów. Dodaj śmietanę i koperek, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kaszę jęczmienną ugotuj w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Wyjmij z torebek, polej gorącym sosem kurkowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *