INDYK W ZIOŁOWYM SOSIE

Składniki:

 

60 dag. filetu z piersi indyka

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka bazylii

10 dag. twarożku śmietankowego

1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

3 szklanki bulionu warzywnego z kostki

sól

pieprz

Wykonanie:

Koperek i bazylię umyj, otrzep z wody, posiekaj. Twarożek śmietankowy i jogurt zmiksuj lub dokładnie utrzyj. Wsyp  zieleninę, krótko zmiksuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion (ew. posyp solą i pieprzem). Włóż opłukanego indyka, gotuj około 35 minut (aż będzie miękki). Mięso wyjmij, pokrój na plasterki. Od razu polej sosem twarożkowym .Podawaj z gotowanymi ziemniakami i marchewką. Indyka możesz podać także na zimno, do pieczywa. Pozostaw mięso w bulionie, aby całkowicie ostygło. Będzie wtedy bardziej soczyste i łatwiej pokroisz je na cieńsze plasterki. A takie do pieczywa są najsmaczniejsze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *