KLUSKI LENIWE Z MIĘTĄ

Składniki:

 

1/2 kg. twarogu

25 dag. ugotowanych ziemniaków

2 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1szklanka mąki pszennej

gałka muszkatołowa

sól

kilka listków mięty

Wykonanie:

Miętę posiekaj. Twaróg rozdrobnij widelcem. Wbij jajka, wsyp obie mąki, dodaj zmielone ziemniaki, miętę, posyp gałką muszkatołową i solą. Zagnieć. Z ciasta uformuj wałeczek, pokrój na niewielkie kluski. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kluski, gotuj, aż wypłyną. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj polane Np. masełkiem z bułeczką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *