Z SZYNKĄ BOCZKIEM I PAPRYKĄ

Składniki:

 

15 dag. długo ziarnistego ryżu

1duża cebula

10 dag. wędzonego boczku

40 dag. surowej szynki

1 duża czerwona papryka

1/2  łyżki kolorowego pieprzu

150 ml. bulionu mięsnego

5-6 suszonych pomidorów w oleju

olej

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 łyżka słodkiej papryki

sól

pieprz

natka pietruszki

Wykonanie:

Ryż opłucz, wsyp do jednego litra osolonego wrzątku, gotuj pod przykryciem 16 minut. Odcedź Szynkę pokrój w kostkę, wymieszaj z mąką i grubo mielonym-kolorowym pieprzem. Usmaż na oleju do miękkości cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Paprykę oczyść pokrój w kostkę. Boczek smaż na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący. Dodaj cebulę i masło smaż 2 minuty. Dodaj słodką paprykę i bulion, zagotuj. Dodaj pokrojoną paprykę, gotuj 7 minut Dodaj ryż, szynkę, pokrojone suszone pomidory i kilka gałązek posiekanej natki, wymieszaj  podgrzej. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *