JARZYNOWA Z FRYKADELKAMI

Składniki:

3/4 kg. wołowiny z kością

1/2 kg. mielonego mięsa

włoszczyzna

4 ziemniaki

4 łyżki ryż

1jajko

sól

pieprz

Wykonanie:

Wołowinę umyj, włóż do garnka. Włoszczyznę oczyść, umyj (możesz zetrzeć na tarce i podsmażyć), dodaj do mięsa. Zalej 3 litrami wody, oprósz solą i pieprzem. Ugotuj wywar. Przecedź. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do wywaru, wsyp ryż, ugotuj do miękkości. Przypraw. Ugotowane mięso wołowe (powinno być 1/2 kg.) zmiel. Połącz z mięsem mielonym, jajkiem, dokładnie wymieszaj. Przypraw. Z masy uformuj kuleczki, dodaj do zupy. Gotuj, aż frykadelki wypłyną (gotowanie przyspieszysz, mieszając zupę.)

.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *