Składniki:
3/4 kg. wołowiny z kością
1/2 kg. mielonego mięsa
włoszczyzna
4 ziemniaki
4 łyżki ryż
1jajko
sól
pieprz
Wykonanie:
Wołowinę umyj, włóż do garnka. Włoszczyznę oczyść, umyj (możesz zetrzeć na tarce i podsmażyć), dodaj do mięsa. Zalej 3 litrami wody, oprósz solą i pieprzem. Ugotuj wywar. Przecedź. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do wywaru, wsyp ryż, ugotuj do miękkości. Przypraw. Ugotowane mięso wołowe (powinno być 1/2 kg.) zmiel. Połącz z mięsem mielonym, jajkiem, dokładnie wymieszaj. Przypraw. Z masy uformuj kuleczki, dodaj do zupy. Gotuj, aż frykadelki wypłyną (gotowanie przyspieszysz, mieszając zupę.)
.