KROKIETY ZIEMNIACZANE

Składniki:

25 dag. grzybów świeżych lub solonych

2 cebule

olej

1 kg. ziemniaków

1i1/2 szklanki mąki

1 jajko

1 szklanka tartej bułki

sól

pieprz

Wykonanie:

 

Grzyby oczyść, opłucz, ugotuj . Odcedź, wystudź, pokrój na nieduże kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na 2 łyżkach oleju. Odłóż połowę na talerzyk. Do cebuli na patelni dodaj pokrojone grzyby, podduś, przypraw do smaku. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osusz, dokładnie utłucz. Dodaj mąkę, jajko, odłożoną, zrumienioną cebulę i przyprawy. Zagnieć jednolite ciasto. Dodaj do niego grzyby, dokładnie wyrób. Z masy formuj podłużne krokiety. Panieruj je w tartej bułce i od razu kładź na sporą ilość dobrze rozgrzanego oleju. Krokiety smaż na złoty kolor. Zdejmij je z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosami i surówkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *