Składniki:
25 dag. grzybów świeżych lub solonych
2 cebule
olej
1 kg. ziemniaków
1i1/2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka tartej bułki
sól
pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyść, opłucz, ugotuj . Odcedź, wystudź, pokrój na nieduże kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na 2 łyżkach oleju. Odłóż połowę na talerzyk. Do cebuli na patelni dodaj pokrojone grzyby, podduś, przypraw do smaku. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osusz, dokładnie utłucz. Dodaj mąkę, jajko, odłożoną, zrumienioną cebulę i przyprawy. Zagnieć jednolite ciasto. Dodaj do niego grzyby, dokładnie wyrób. Z masy formuj podłużne krokiety. Panieruj je w tartej bułce i od razu kładź na sporą ilość dobrze rozgrzanego oleju. Krokiety smaż na złoty kolor. Zdejmij je z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z sosami i surówkami.