Składniki:
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1 butelka około250.ml.sosu berbecue
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
3 ugotowane kolby kukurydzy
Wykonanie:
Zioła opłukać, osuszyć. Poodrywać listki natki i razem ze szczypiorkiem posiekać. Rozdrobnione zioła wymieszać z sosem barbecue. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami, a strąki opłukać, dokładnie osuszyć. Pokroić na 12 dużych kawałków. Kolby kukurydzy pociąć na 6 grubych plasterków. Przygotowane składniki ponabijać na przemian na długie drewniane patyczki (ewentualnie szpilki do szaszłyków). Szaszłyki ułożyć na mocno rozgrzanym grillu. Piec około 10 minut. Często obracać, aby szaszłyki opiekły się równomiernie. Podawać polane sosem barbecue wymieszanym z ziołami.