Składniki:
4 jajka
15 dag. cukru
szczypta soli
10 dag. mąki pszennej
5 dag .mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
850 ml. mleka
2 budynie waniliowe
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
20 dag. śmietany kremówki
7,5 dag. grubo startej czekolady
60 dag. wydrylowanych wiśni
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywno powoli dosypując 7,5 dag. cukru. Pianę z białek ostrożnie połączyć z żółtkami. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej. Wlać 50 ml. mleka i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej pergaminem blachy (30×38 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200C. Piec 10 minut W tym czasie zagotować 600 ml. mleka. Proszek budyniowy wymieszać z 200 ml. mleka oraz 7,5 dag. cukru i cukrem waniliowym. Wlać do wrzącego mleka i mieszając gotować do zgęstnienia masy. Biszkoptowy spod przełożyć na posypaną pozostałym cukrem ściereczkę. Zdjąć papier i odłożyć do wystudzenia. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodać do gorącego budyniu i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Zimny spód ponownie ułożyć na dnie blachy. Śmietanę ubić z zagęstnikiem. Dodać do niej wiórki czekoladowe i delikatnie połączyć z masą budyniową. Krem rozsmarować na biszkoptowym spodzie. Posypać wiśniami. Wstawić do lodówki na godzinę. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć, polać nią wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki i schładzać jeszcze około 2 godzin.
BABKA PIASKOWA