TORT Z MASĄ SMIETANOWO SEROWĄ

Składniki:

Na ciasto:

10 dag, mas

20 dag. mąki

5 dag cukru pudru

2 żółtka

1-2 łyżki śmietany

Na masę:

30 dag. truskawek

2 łyżki żelatyny

500 ml. śmietanki 36 %

5 -6 łyżek cukru pudru

30 dag. twarożku waniliowego

listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto, schłodź. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki tortownicy. Upiecz na rumiano w temp. 200 C. wystudź. Owoce umyj, osącz, truskawki pokrój na kawałki. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej do rozpuszczenia, ostudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połącz z twarożkiem, żelatyną i 3/4 owoców. 3/4 masy wyłóż na kruchy spod, zastudź. Udekoruj pozostałą masą, truskawkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *