ZAPIEKANKA Z KURKAMI

Składniki:

 

40 dag makaronu, Np. wstążki, rurki

1 łyżka oleju

50 dag. świeżych kurek lub mieszanych grzybów leśnych

1 cebula

3 łyżki masła

200 ml. śmietany

1 żółtko

sól

pieprz

natka pietruszki

Wykonanie:

Makaron ugotuj aldente w osolonym wrzątku. Dodaj łyżkę oleju ,zamieszaj i odcedź. Kurki oczyść opłucz i osusz. Cebulę obierz ,pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach masła .Dodaj grzyby i duś około 15 minut. Dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem, przypraw. Żaroodporne naczynie natłuść masłem. Przełóż do niego makaron, przykryj kurkami. Polej sosem z grzybów. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 190 C. Przed podaniem posyp natką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *