KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI

Składniki:

 

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru

1 i1/2łyżeczki proszku do pieczenia

15 dag. masła

3 jajka

3 łyżki gęstej śmietany

6 jabłek

Wykonanie:

Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka ,śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części  i dać do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Wyjąć z lodówki jedną cześć ciasta i rozłożyć na dnie formy (35+24cm.)wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć plasterki jabłek i posypać cukrem. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, tymi wałeczkami oblepić boki ciasta ,a z reszty wałeczków zrobić kratkę na cieście .Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze165-170 C. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *