Składniki:

 

25 dag. cukru pudru

25 dag. mąki

3 jajka

10 dag. margaryny

1 szklanka mleka letniego

3 łyżki kakao

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodawać stopniowo mleko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, i tak na przemian. Jeśli chcemy kakaowe to dodajemy 3 łyżki kakao, jeśli chcemy białe ciasto to dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy i wlewamy do formy keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą lub mąką.Pieczemy40-50 minut w 170 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *