Składniki:
30 dag. żółtego sera
50 dag. łopatki cielęcej
30 dag. malutkich pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 jajko
bułka tarta
natka pietruszki
1/4 szklanki bulionu warzywnego
1 kubek Śmietanki 30%
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
2 listki laurowe
ziela angielskiego.
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę ,poprószyć solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć. Dołożyć pokrojona w kostkę paprykę i połówki pieczarek Krótko podsmażyć dodać listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wlać bulion oraz śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 25 minut, zamieszać. Ser pokroić w grubsze plastry. Jajko rozkłócić, wymieszać z pieprzem i natką. Ser obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Serwować z przygotowanym gulaszem.