Składniki:
9 plastrów karczku wieprzowego
Marynata:
180 ml. kwaśnej śmietan 18%
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka musztardy sarepskiej
1cebula
1 łyżka przyprawy do grilla i szaszłyków
2 łyżki oleju
sól
pieprz
słodka i ostra papryka,
bazylia
oregano
Wykonanie:
Marynata:
Cebulę obierz, posiekaj. Dodaj śmietanę, keczup, musztardę i olej, wsyp przyprawę do grilla i szaszłyków, oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, bazylią i oregano, dokładnie wymieszaj. Karczek wieprzowy umyj, osusz. Każdy plaster rozbij przez folię spożywczą, dokładnie posmaruj marynatą z obydwu stron. Włóż do pojemnika, szczelnie zamknij, wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin .Ruszt rozgrzej, natłuść. Ułóż plastry karczku (lekko osączonego z marynaty), grilluj 10-12 minut z każdej strony.