Składniki:

 

 

2 selery korzeniowe

1 cebula

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

2 litry bulionu warzywnego

olej

sól

pieprz

kilka tostów

1 łyżka natki

 

Wykonanie:

 

Selery obierz, umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz, pokrój na plasterki. Orzechy posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż selery i cebulę. Przykryj, duś do miękkości. Dodaj orzechy, podsmaż. Zalej bulionem, zagotuj. Zupę zmiksuj. Dodaj jogurt, przypraw do smaku, zagotuj. Tosty pokrój w małą kostkę, smaż na oleju, aż się zrumienią. Grzankami i posiekaną natką posyp zupę (dodatkowo możesz ją posypać serem).

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *