CHŁODNIK Z GROSZKIEM

Składniki:

 

1 szklanka mrożonego groszku

3/4 litra maślanki

250 ml. gęstej śmietany

1 pęczek rzodkiewek

2 cebulki dymki

1-2 ząbki czosnku

groszek ptysiowy

cukier

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

 

Zamrożony groszek wrzuć na lekko osolony i posłodzony wrzątek, ugotuj. Odsącz, odłóż 2 łyżki, resztę zmiksuj, przetrzyj przez sito. Maślankę roztrzep ze śmietaną, połącz z przetartym groszkiem. Rzodkiewki pokrój w talarki lub drobniej. Cebulkę wraz ze szczypiorem posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.  Rozdrobnione składniki dodaj do chłodnika, wymieszaj, dopraw. Schłodź, podawaj posypany odłożonym groszkiem i groszkiem ptysiowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *