Składniki:
Ciasto:
4 jajka
10 dag cukru pudru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
10 dag. mąki tortowej
1/2 szklanki malin
Nadzienie:
250 g. serka mascarpone
2 żółtka
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
1 szklanka malin
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Na ciasto żółtka utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym. Białka ubij na sztywno. Na pianę wyłóż masę żółtkową, przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj łyżką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C. Na pergaminie narysuj 4 okręgi. Wyłóż na nie ciasto, rozsmaruj 1-cm. warstwę, posyp malinami. Placki piecz ok. 10 minut. Jeszcze ciepłe biszkopty zdejmij z pergaminu. Każdy zwiń w roladkę, owiń ściereczką. Na krem żółtka utrzyj na parze z cukrem pudrem i wanilinowym. Połącz z serkiem, połową przetartych malin i resztą całych. Kremem napełnij roladki. Oprósz cukrem pudrem.
INNA WERSJA
Z upieczonych
biszkoptów możesz
również uformować
biskwity. Wystarczy,
że zagniesz je Np.
na wąskiej butelce