Składniki:
1 kg rabarbaru
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 proszek do pieczenia mały
50 g margaryny
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Margarynę roztopić i ostudzić Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do utartych jajek wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę. Całość wymieszać, wsypać rabarbar i dokładnie wymieszać tak aby wszystkie owoce były oblepione ciastem. Tortownicę o średnicy 30cm wysmarować i obsypać bułka tartą. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika 180 st. Piec około 50 minut. Po upieczeniu
zdjąć obręcz tortownicy i przełożyć jeszcze ciepłe ciasto do góry dnem na talerz. Przed samym podaniem posypać cukrem pudrem.