SZPINAKOWE RAVIOLI Z WŁOCH

Składniki:

 

Farsz:

30 dag. szpinaku

20 dag. tłustego białego sera

1 – 2 łyżki tartej bułki

1 jajko

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Ciasto:

35 dag. mąki

1 jajko

około 3/4 szklanki letniej wody

sól

Do posypania:

10 dag. startego parmezanu

5 dag. obranych i zmielonych migdałów

1 szalotka

2 łyżki posiekanej bazylii

oliwa

Wykonanie:

 

Liście szpinaku opłucz, obgotuj. Ostudź, grubo posiekaj, dodaj twaróg, tartą bułkę i jajko, wymieszaj. Dopraw zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Z mąki, jajka i wody zarób ciasto. Przykryj, odstaw na 30 minut. Rozwałkuj na cienki prostokątny placek. Na jego połowie kładź łyżeczką w rzędach co 5 cm porcje farszu. Pędzelkiem z wodą smaruj ciasto wokół farszu, przykryj wolnym plackiem, dociśnij wokół farszu. Wykrawaj kwadratowe pierożki. Wrzuć je na osolony wrzątek z 2 łyżkami oliwy. Gotuj 3 minuty od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij, skrop oliwą.Parmezan wymieszaj z podprażonymi migdałami, bazylią i zeszkloną szalotką. Posyp pierożki.

Ładne brzegi

Pierożki najlepiej jest

wykrawać za pomocą

specjalnego radełka.

Dzięki temu będą miały

ozdobne brzegi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *