Składniki:

 

1 kurczak (około 1,2 kg)

1 cebula

3 – 4 ząbki czosnku

0 ml. oliwy

2 kolorowe papryki

20 dag. zielonego groszku

2 szklanki ryżu

20 dag. mrożonych kalmarów

1,51itra rosołu z kurczaka

szczypta szafranu

20 dag. mrożonych krewetek

10 dag. mrożonych muli

2 łyżki oliwek

sól

pieprz

 

 

Kurczaka umyj, oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę i ząbki czosnku obierz, posiekaj Na dużej patelni rozgrzej 50 ml. oliwy, zrumień na niej kurczaka dodając pod koniec cebulę i czosnek. paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w krótkie paseczki. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Opłucz i osącz na sicie zielony groszek. Warzywa  dodaj do kurczaka i razem przesmaż, aż zmiękną. ryż opłucz, osącz na sicie, dodaj do smażonego kurczaka i warzyw. Mieszając, smaż całość 3 – 4 minuty, aż ryż stanie się szklisty. Dodaj kalmary, wlej 1,5 litra gorącego rosołu z kurczaka. Dodaj szafran zamieszaj i duś, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj krewetki i mule, duś razem jeszcze 8 -1 0 minut. Na koniec potrawę posyp 2 łyżkami pokrojonych oliwek i wstaw na 5 minut do gorącego piekarnika.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *