Składniki:
1 kurczak (około 1,2 kg)
1 cebula
3 – 4 ząbki czosnku
0 ml. oliwy
2 kolorowe papryki
20 dag. zielonego groszku
2 szklanki ryżu
20 dag. mrożonych kalmarów
1,51itra rosołu z kurczaka
szczypta szafranu
20 dag. mrożonych krewetek
10 dag. mrożonych muli
2 łyżki oliwek
sól
pieprz
Kurczaka umyj, oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę i ząbki czosnku obierz, posiekaj Na dużej patelni rozgrzej 50 ml. oliwy, zrumień na niej kurczaka dodając pod koniec cebulę i czosnek. paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w krótkie paseczki. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Opłucz i osącz na sicie zielony groszek. Warzywa dodaj do kurczaka i razem przesmaż, aż zmiękną. ryż opłucz, osącz na sicie, dodaj do smażonego kurczaka i warzyw. Mieszając, smaż całość 3 – 4 minuty, aż ryż stanie się szklisty. Dodaj kalmary, wlej 1,5 litra gorącego rosołu z kurczaka. Dodaj szafran zamieszaj i duś, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj krewetki i mule, duś razem jeszcze 8 -1 0 minut. Na koniec potrawę posyp 2 łyżkami pokrojonych oliwek i wstaw na 5 minut do gorącego piekarnika.